تحقیق در مورد حس چشایی

تحقیق در مورد حس چشایی

تحقیق درباره حس چشایی


تحقیق در مورد حس چشایی

فایل کامل اماده قابل چاپ pdf و word 

فایل آماده word و pdf این تحقیق


تعریف حس چشایی

دستگاه چِشایی یک دستگاه حسی برای چشیدن و حس مزه می‌باشد.چشایی یکی از حواس پنجگانه است.

 (چهار حس دیگر عبارتند از:بویایی، بساوایی، بینایی، شنوایی)

5 حواس اصلی انسان

 

نحوه کار حس چشایی

این حس ناشی از کار صدها جوانه‌ی چشایی است که اغلب روی زبان قرار گرفته‌اند.

 حدود ٢٠٠٠ جوانه‌ی چشایی در روی زبان، حفره‌ی دهان، اپیگلوت و بخش بالایی مری قرار دارند.

تحقیق در مورد حس چشایی

 

 بیش تر جوانه‌های چشایی در برجستگی‌های کاسه‌ای شکل در مخاط زبان قرار دارند.

جوانه‌های چشایی ٤٠ میلی‌متر ضخامت و ٨٠ میلی‌متر بلندی دارند.

در کودکی و نوجوانی، هر برجستگی کاسه‌ای حدود ٢٥٠ جوانه‌ی چشایی را در خود دارد در حالی که در بزرگسالی این تعداد به ٨٠ عدد می‌رسد.

هر جوانه‌ی چشایی ٣٠ تا ٨٠ سلول گیرنده حسی دارد.

جوانه‌های چشایی از سلول‌های نگه دارنده، سلول‌های قاعده‌ای و سلول‌های حسی درست شده‌اند.

این جوانه های چشایی هر 7 تا 10 روز دوباره جایگزین می شود. ما به طور طبیعی این جوانه های چشایی را حدود 50 تا 60 سالگی از دست می دهیم.

حس چشایی با بوها یا رایحه های اطرافمان شروع می شود که اعصاب را در ناحیه کوچکی که در بینی قرار دارد تحریک می کند.

 بوی شیرین، ترش و یا دیگر بوها مغز را تحریک می کند و طعم واقعی غذایی که می خوریم را تحت تاثیر قرار می دهد .

تحقیق در مورد حس چشایی

تحقیق در مورد حس چشایی

حس چشایی


ساختار حس چشایی

جوانه ی چشایی شامل یاخته های زیر می باشد

۱_ یاخته ی پشتیبان

۲_ یاخته ی چشایی:

  • یاخته های غیر عصبی اند
  • تمایز یافته اند
  • در دو طرف این یاخته ها، یاخته های پشتیبان قرار دارند.( یاخته های پشتیبان نقش محافظتی دارند)

۳_ یاخته ی کوچک در قاعده ( یاخته ی پایه ای)

هر جوانه ی چشایی یک منفذ داردکه از طریق آن گیرنده های شیمیایی با محیط داخل دهان ارتباط دارند
تعداد یاخته های پشتیبان بیشتر از تعداد گیرنده های چشایی است.

گیرنده ی چشایی : صورتی رنگ

یاخته ی پشتیبان: نارنجی رنگ

عصب چشایی شامل دندریت های بلند است.

عصب شنوایی، تعادلی، بویایی و بینایی شامل آکسون های بلند است.

ساختار حس چشایی


چگونگی تحریک گیرنده های چشایی

خوردن غذا ← حل شدن ذرات غذا در بزاق←  ورود ذرات غذایی محلول در بزاق به منفذ چشایی↶

←تحریک گیرنده های چشایی درون جوانه ی چشایی و تولید پیام عصبی در گیرنده ↶

←انتقال پیام از گیرنده ی چشایی به نورون حسی← انتقال پیام به مغز← پردازش و تفسیر پیام چشایی و درک مزه


ارتباط حس چشایی و بویایی

در حالی که در حال جویدن هستید، غذا مواد شیمیایی را منتشر می کند که به سرعت به سمت بینی حرکت می کنند.

 این مواد شیمیایی گیرنده های بویایی را درون بینی تحریک می کنند. آن ها با حس چشایی کار می کنند تا طعم واقعی غذا را به مغز بگویند.

زمانی که سرماخوردگی یا آلرژی دارید، و بینی گرفته است، ممکن است متوجه شوید که غذا طعم و مزه زیادی ندارد.

این به این دلیل است که قسمت بالایی بینی برای دریافت مواد شیمیایی که گیرنده های بویایی را تحریک می کنند (که مغز را آگاه می کنند و حس طعم را ایجاد می کنند)مشخص نیست.

اگر بینی خود را بگریم و عذایی را بچشیم ، مطمئنا قادر به تشخیص مزه غذا به خوبی موقعی که بینی ازاد هست نخواهیم بود.

 

مزه ترکیبی از مزه (چشایی) و بو (بویایی) است .

حس کلی طعم ناشی از ترکیب حس چشایی و بویایی و نیز واکنش دیگری به معنای ماده شیمیایی معمولی است.

براساس اطلاعاتی که از زبان به مغز منتقل می شود، گمان می رود حداقل پنج ویژگی اصلی از طعم وجود دارد.

 

تحقیق در مورد حس چشایی

 

 

UMAMI : اومامی, یک طعم خوشمزه، یکی از پنج مزه‌های اصلی است. اومامی واژه‌ای ژاپنی‌ است که می‌توان آن را به «طعم خوش لذت بخش» ترجمه کرد.

 

علل شایع کاهش حس چشایی

    عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ها

    رادیوتراپی

    عفونت غدد بزاقی

    عفونت سینوس ها

    بیماری ریفلاکس معده به مری

    عفونت یا آبسه دهان

    سندرم شوگرن

    گلوسیت (ورم و التهاب زبان)

    برفک دهان

    کمبود ویتامین ب. 12

    کمبود عنصر روی

    مصرف تنباکو

تحقیق در مورد حس چشایی

علل خطرناک کاهش حس چشایی

    سرطان دهان

    سکته مغزی

    حمله ایسکمیک زودگذر

    تومور مغزی

    آسیب سر

 

علائم کاهش چشایی

    بی حسی یک طرف بدن

    ضعف یک طرف بدن

    تغییراتی در بینایی و یا صحبت کردن

    تب بالا

 

چگونه از حس چشایی خود مراقبت کنیم؟

پرهیز از غذا و نوشیدنی های داغ

غذاها و نوشیدنی های داغ مصرف نکنید، زیرا سبب آسیب جوانه های چشایی روی زبان شده و در درک طعم غذاها مشکل ایجاد می کند.

 

مصرف غذا بعد از تمرینات ورزشی:

بعد از تمرینات ورزشی غذا مصرف کنید زیرا بعد از ورزش حس بویایی افزایش یافته و حس چشایی نیز افزایش می یابد.

 

مصر 8 لیوان آب در روز:

هر روز 8 لیوان آب بنوشیدزیرا کاهش حس چشایی به علت کم آبی بدن و یا خشکی دهان نیز می باشد. وجود آب کافی در بدن کمک می کند تا از طعم و بوی غذاها لذت ببرید.

 

پرهیز از مصرف دخانیات

از مصرف دخانیات بپرهیزید زیرا افرادی که دخانیات مصرف می کنند حس چشایی پایین تری نسبت به باقی افراد دارند.

تحقیق در مورد حس چشایی

خوراکی ها و غذاهایی که در تقویت حواس موثرند عبارتند از :

آش های ساده و شورباهای تهیه شده از گوشت ( بز، بلدرچین، جوجه، مرغ و گوشت های زودهضم )، دمنوش بادرنجبویه و دمنوش گل گاوزبان، استعمال مشک و عطر گل محمدی، خوردن خوراکی های حاوی خردل و زعفران، مصرف مغزهای آجیلی مانند گردو و پسته.

مصرف مواد غذایی با مزاج گرم و استفاده از روغن هایی با طبع گرم مانند روغن سیاهدانه در بینی گیرنده های حسی را تقویت می کند .

مصرف مایعات و غذاهای گرم در زمان ابتلا به سرماخوردگی برای برگشت حس چشایی و بویایی لازم است و رطوبت و مواد لزج و غلیظ را می کاهد .

تحقیق در مورد ارتباط حس چشایی و بویایی

منابع:


مطالب دیگر:

تحقیق در مورد حس بویایی

مثلث چند قطر دارد سوم ابتدایی

تحقیق درباره کرم ابریشم

تحقیق در مورد کانگورو برای کلاس دوم

متن انگلیسی با ترجمه فارسی درمورد سلول

متن انگلیسی با ترجمه فارسی در مورد حیوانات

تحقیق انگلیسی با ترجمه فارسی درباره اسب

تحقیق انگلیسی با ترجمه فارسی درباره شتر

تحقیق انگلیسی با ترجمه فارسی درباره سگ

 

masterdoc

مدت 9 سال هست در زمینه تولید محتوا کار می کنم. و علاقمند به تولید محتوای با کیفیت هستم.امیدوارم رضایت خاطر شما جلب شده باشد.

دیدگاه کاربران ...

    لطفا قبل از ارسال سئوال یا دیدگاه سئوالات متداول را بخونید.
    جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
    دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاه خود را بیان کنید