تحقیق در مورد حس بویایی
فایل تحقیق آماده ورد و pdf حیس بویایی
مقدمه:
بویایی یکی از 5 حواس اصلی انسان ( بینایی ، شنوایی، بویایی، لامسه، چشایی) است. حدود ١٠ میلیون سلول بویایی در بینی انسان وجود دارد که او را قادر میسازد تا پهنهی وسیعی از رایحهها را احساس کند. وقتی سرما میخوریم، احساس بویایی ما برای مدتی کار نمیکند.
مشخصات اندام بویایی
اندام بویایی ما در ابتدای مجرای تنفسی قرار گرفته و سطحی معادل یک سکهی کوچک در بالای حفرهی بینی را اشغال کرده است. رنگدانههای ناحیهی بویایی رنگ زردی به آن میدهد که از مخاط پیرامون آن قابل تشخیص است. هنوز نقش این رنگدانه در فرآیند بویایی مشخص نشده است. اما مشخص شده است جانوارانی که رنگدانهی پوستی ندارند؛ فاقد حس بویایی نیز هستند.
تحقیق در مورد حس بویایی
عملکرد حس بویایی
این پروسه وقتی شروع می شود که شما مولکول های هوا را از طریق سوراخ های بینی، استشمام می کنید. 95% از حفره ی بینی شما تنها برای فیلتر کردن هوا پیش از ورود به ریه ها استفاده می شود.
درانتهای بینی شما، قسمتی وجود دارد که عصب بویایی نامیده می شود، یک تکه بافت پوستی که کلید حس بویایی شماست.
بوها به وسیله سلول های گیرنده تخصیص یافته در سقف حفره بینی تشخیص داده می شوند.
این سلول های گیرنده مولکول های بودار موجود در هوا را تشخیص می دهند و این اطلاعات را به تکان های الکتریکی ظریفی تبدیل می کنند.
مولکولهای بودار با ورود به بینی، مژه های (موهای ظریف)متصل به سلول های گیرنده سقف حفره بینی را تحریک می کنند. این گیرنده ها پیام ها را از طریق عصب بویایی به پیاز بویایی متصل می کند که پیام ها را به مغز می برد.
تحقیق در مورد حس بویایی
فرستادن پیام به مغز
همزمان با پیوستن آن ها به سلول های گیرنده ی عصب بویایی، واکنش ها آغاز می شود و پیغام اش را از طریق عصب بویایی برای مغز می فرستد. یک نکته ی دیگر، شما از طریق اندازه و بزرگی عصب بویایی یک جانور، می توانید تشخیص دهید که حس بویایی اش چه اندازه قوی است.
نکاتی برای تقویت حس بویایی
- بسیاری از اختلالات در حس بویایی در اثر ضربه و در اثر تصادفات روی میدهد.
- حس بویایی پس از ورزش بیشتر میشود، زیرا محققان بر این باورند از این طریق، میزان رطوبت در بینی افزایش پیدا میکند.
- خشک بودن دهان سبب کاهش قوه بویایی میشود.
- حس بویایی در زمان گرسنگی بیشتر است.
- افزایش الکل خون (استفاده از نوشیدنیهای الکلی)، سبب کاهش حس بویایی میشود.
- خوراک داغ سبب صدمه زدن به جوانههای چشایی میشود.
- هیچ چیز مانند سیگار روی گیرندههای چشایی و بویایی تأثیر منفی نمیگذارد. سیگار کشیدن طولانی مدت روی عصب بویایی در قسمت عقب بینی تأثیر دائمی میگذارد.
نقش حس بویایی در زندگی فردی
حس بویایی علاوه بر این که یک سیستم هشدار دهندهی مهم برای مسائل ایمنی وتنظیم میزان مصرف غذا است، در ارتباطات اجتماعی نیز نقش مهمی دارد.
مطالعات روی بیماران مبتلا، پیامدهای کاهش بویایی را در تمام جنبههای زندگی شان نشان می دهد.
پیامدهای منفی کاهش حس بویایی
در بررسیهای بالینی کیفیت پایین زندگی، افسردگی، تغییرات خلقی، آسیب پذیری و بروز مشکلات در زندگی روزمره، حتی کاهش تعاملات اجتماعی دیده میشود.
۷۵ % احساسات هر فردی به وسیله بو ایجاد می شود.
به طور کلی بو قادر است حس هایی نظیر شادی، غم، آرامش، احساس عشق و حتی گرسنگی ایجاد نماید. حس بویایی دیدهبان تمام مواد شیمیایی است که از طریق هوا وارد بدن میشوند. این حس، وجود موقعیتهای مخاطرهآمیز مانند آتشسوزی، گازهای سمی، نشت گاز و غذای فاسد را هشدار میدهد.
علاوه بر این، برخی از فعالیتهای حیاتی بدن از قبیل بلع غذا، هضم و جذب آن، عکسالعملهای مغزی، و حافظه با حس بویایی مرتبط است.
تحقیق در مورد حس بویایی
عوامل موثر در ازدست دادن حس بویایی
1- احتقان بینی ناشی از ( سرما خوردگی، عفونت تنفسی فوقانی، آلرژی، عفونت سینوس و کیفیت هوای پایین ) شایع ترین علل فقدان حس بویایی یا همان حس شامه است.
2- دیگر علل فقدان حس بویایی عبارت از:
شرایط پزشکی خاص مثل چاقی، دیابت، فشار خون، سوء تغذیه، بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، بیماری MS، مشکلات تغذیه ای، مشکلات دندانی، شرایط مادرزادی و اختلالات هورمونی می باشد.
3- مصرف برخی از داروها مانند ( آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد التهاب، داروهای قلب و غیره )
4- پولیپ بینی – رشد غیر سرطانی کوچک در بینی و سینوس ها است که سبب مسدود کردن راه بینی می شود.
5- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی مانند آفت کش ها و یا حلال
6- آسیب به بینی و اعصاب بویایی در اثر عمل جراحی یا ضربه به سر
7- پرتو درمانی برای سرطان سر و گردن
نشانه بیماری
علاوه بر موارد ذکر شده، از دست دادن حس بویایی میتواند نشانهی اولیهی بروز برخی از بیماریها باشد. تحقیقات نشان داده است در برخی از بیماریها مانند آلزایمر، پارکینسون، ام- اس، اختلالات طیف اوتیسم، آسپرگر، هانتینگتون و انسفالوپاتی کبدی، حس بویایی سالها قبل از بروز علائم بالینی بیماریها افت میکند.
اطلاعات دیگر
حس بویایی انسان بسیارحساس بوده، ما را قادر به تشخیص بیش از 10000 بوی مختلف می کند.
سلولهای بویایی پس از حدود ٤ هفته میمیرند و با سلولهای جدید جایگزین میگردند. سلولهای مرده همراه مخاط بینی به بیرون بدن رانده میشوند. در مورد بوهای مختلف توصیف یکسانی وجود ندارد. بسیاری از بوها با جسمی که آن بو را متصاعد میکند نام گذاری میشوند؛ به عنوان مثال رایحهی گل بنفشه یا بوی سوختن چیزی.
منابع:
سایت ویکی پدیا
سایت https://jostar.ir
دیدگاه کاربران ...
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.