تحقیق در مورد خشت و آجر کلاس چهارم
چگونگی تهیه خشت و آجر و استحکام خانه های خشتی و آجری در خانه های روستایی
تاریخچه:
اولين بار آجر حدود ۵۰۰۰ سال پيش از خاک رس همراه با کاه و فقط زير نور آفتاب پخته شد و تهيه شد و در شهرهايي در بين النهرين و دره سند در پاکستان ایران مصر و…به کار برده شد.
فایل اماده قابل چاپ pdf و word قابل ویرایش
خشت چیست؟
به آجر خام و ناپخته خشت گفته می شود.
پاره ای گل که آن را در قالبی ریزند و چون شکل قالب بخود گرفت قالب را از آن خارج کنند وسپس آن پاره گل ، شکل قالب گرفته ، را در آفتاب گذارند تا خشک شود و بعد آن را در ساختمانها بکار برند.
این پاره گل را گاه به جای «خشت « »خشت خام » نیز می گویند و چون خشت خام را بپزند آجر میشود.
جنس خشت های قدیمی:
خاک رسی مرغوب است که در آن خرده سنگ و کاه وجود داشته باشد.
وجود کاه باعث می شود دانه های خاک به هم متصل شوند و خرده سنگ باعث افزایش مقاومت خشک می شود تا خشت بتواند در برابر فشار های باری بنا ، فشار بیشتری را متحمل شود.
استفاده از پوست برنج شلتوک ، ترک پذیری آن بسیار کاهش یافته و باعث اتصال بهتر خشت می شود.
پهن چهارپایان؛ جهت افزایش مقاومت آن و یا کاهش ترک پذیری
ریشه گیاهی و علفی برخی از گیاهان برای چسبندگی و استحکام بیشتر.
مزایای خشت خام:
خاصیتهای گرمایی خشت خام آن را تبدیل به مصالح مناسب اقلیمهای گرم میسازد، چرا که این مصالح گرما را با سرعت پایینی جذب میکند.
خشت بهتر از آجر عایق گرما و صدا است.
خشت در ساختمان
خشت یکی از مصالح ساختمانی است. خشت معمولاً به اشکال و ضخامتهای مختلف میتواند تولید شود ولی مرسومترین آن شکل مربع به ضلع ۲۰ سانتیمتر و به ضخامت ۵ سانتیمتر است.
تولید خشت:
برای تولید خشت ابتدا گل را در قالب میریزند. سپس در آفتاب خشک میکنند. به این خشت، خشت خام گفته میشود.
خشت خام در برابر رطوبت از بین میرود به همین خاطر خشت را میپزند که در این صورت به آن آجر گفته میشود. فرایند پختن خشت در کوره آجرپزی که بدان داش گفته میشود انجام میشود.
نحوه ساخت خشت
برای تهیه خشت و آجر سه روش متداول وجود دارد که در هر روش میزان رطوبت خاک و نوع گل متفاوت است بنابراین ما برای تولید خشت با سه نوع گل مواجه هستیم
انواع گل ها عبارتند از :
- گل خشک
- گل سفت
- گل خمیری
گل خشک
با اضافه نمودن آب به مقدار ۸ الی ۱۲ درصد وزن ماده اولیه تهیه می شود با کمک پرس خشک شکل میگیرد اکثر آجر های صنعتی و همه سفال های رسی ساختمانی با شیوه گل خشک ساخته می شود.
گل سفت
با افزودن آب به میزان ۲۰ الی ۲۵ درصد وزن ماده اولیه تهیه میشود و با شیوه ماشینی خشت می زنند در این شیوه از ماشین های خشت زنی هیدرولیکی استفاده می شود خشت شکل U به صورت منشوری با قاعده مربع یا مستطیل از دستگاه خارج می شود و سپس آن را با کمک دستگاه برش به اندازه های مساوی تقسیم می کنند.
گل خمیری
با اضافه نمودن آب به مقدار حدود ۶۰ درصد وزن به خاک تهیه می شود تا حالت خمیری ایجاد شود و بتوان با کمک دست به آن شکل داد در این شیوه گل را درون قالب های چوبی می ریزند و با دست فرم می دهند و خشت می زنند.
دلایل خشک کردن خشت خام:
- جلوگیری از تغییر حالت
- صرفه جویی در هزینه سوخت
- جلوگیری از دوده گرفتن و جلوگیری از سوختن ناقص.
اندازه خشت خام:
بیشترین اندازه ای که برای خشت استفاده میشود به طول بیست سانتی متر و ضخامت پنج سانتی متر است.
انواع قالبهای خشتزنی با دست :
- -قلب چهارتایی خشتزنی
- -کلاف قالب (کشیده) بدون ته
- -قالب جفتی (خشتی) ایرانی
- -کلاف قالب تکی مربع (خشتی) بدون ته
تحقیق در مورد خشت و آجر کلاس چهارم
روشهای خشک کردن خشت:
- قرار گیری خشت در هوای آزاد به مدت ۱۳_۱۵ روز
- بهر ه گیری از کوره حلقه ای شکل هوفمان و قرار دادن خشت در اتاقکهای کوره یا بام آن
- استفاده از گرمخانه (اتاق گرم)
اتاقی بلند و باریکی که از پایین آن هوای داغ رد و بدل میشود. رطوبت فضا نیز از سمت بالای اتاق مکیده میشود.
- بهرهگیری از تونل گرم
در این مکان خشتها روی واگن قرار می گیرند و از یک سو هوای گرم وارد تونل می شوند. در پایان کار که خشت ها به انتهای تونل می رسند رطوبت خود را از دست می دهند.
آجر چیست؟:
اگر خشت خام در کوره پخته شود، استحکام آن بالا می رود و نسبت به نفوذ رطوبت مقاوم تر میشود، خشت خام پخته شده را آجر می نامند.
روش تولید آجر:
به 2 روش سنتی ( دستی ) و صنعتی ( ماشینی ) تولید می شود.
مراحل تهیه آجر:
ـ تهیه و آماده نمودن ماده اولیه
ـ تهیه گل
ـ تهیه خشت
ـ خشک کردن خشت
ـ پختن آجر
مواد اولیه آجر:
خاک رس :
ماده اولیه آجر راعمدتاخاک رس تشکیل می دهد میزان خاک رس در گل آجر بسیار اهمیت دارد .
خاک رس زیاد گل آجر را توپر می کند ولی موجب ترک خوردن خشت در هنگام خشک شدن می شود
ماسه :
درحقیقت استخوان بندی آجر می باشد . در صورت افزایش مقدارآن آجر ترد وپوک می شود
آهک :
درخاک رس و گل آهک وجود دارد , درصورتیکه به صورت دانه ریز , یکنواخت وهمگن باشد و موجب روشن شدن رنگ آجر می شود و افزایش مقدار آن نقش گداز آوردارد.
تحقیق در مورد خشت و آجر کلاس چهارم
مراحل تولید آجر سنتی :
پس از اینکه خاک رو تهیه کردند آب رو داخل آن میریزند و یک الی دو روز صبر میکنند تا کامل خیس شود.
پس از این مدت خاک و آب را مخلوط میکنند و روی آن را میپوشانند تا گل ها خوب و کامل برسد.
گل هایی که آماده شده است را پس از بریدن در داخل قالب هایی که قبلا درست کرده اند میریزند و گل اضافی که از قالب ها بیرون مانده است را برمیداریم.
گل داخل قالب را در جایی صاف که آماده کرده اند برمیگردانند.
پس از برگرداندن روی آن را میپوشانند تا گل یا همان خشت ترک نخورد.
پس از خشک شدن این گل به آن خشت میگوییم و آن را داخل کوره ها میچینند و به آن حرارت میدهند تا پخته شود و بعد از پخته شدن به این آجر آجر سنتی میگویند.
در ایران 3 نوع کوره آجر پزی وجود دارد:
- کوره آجرپزی با آجر و آتش ثابت یا کوره تنوره ایی
- کوره آجرپزی با آجر ثابت و آتش رونده یا کوره هوفمان
- کوره آجرپزی با آجر رونده و آتش ثابت یا کوره تونلی
انواع آجر ضنعتی:
مراحل تولید آجر صنعتی:
- ابتدا خاك را از معدن توسط كاميون حمل و به داخل سيلوي ذخيره خاك منتقل ميگردد.
- از سيلو ذخيره، خاك توسط نوار نقاله به ماشين آلات خردايش (از قبيل فك ها ، كوبيت ها و آسياب ها ويا والس ها) منتقل و عمليات لازم بر روي آن صورت ميگيرد
- پس از عمل خردايش ، خاك آسياب شده توسط ميكسر با آب مخلوط و بسته به رطوبت مورد نياز ، تهيه ميگردند.
- گل بدست آمده از مخلوط آب و خاك را به دستگاه قالب گيري يا همان اكسترودر انتقال ميدهند كه در اثر فشار وارد شده توسط اين دستگاه ، گل فرم داده شده و به شكل ظاهري آجر مورد نظر و به صورت شمش در مي آيد.
- شمش بدست آمده را وارد دستگاه برش نموده تا به اندازه دلخواه بريده ميشود.
- گل بريده شده را كه خشت ناميده ميشود ،وارد خشك كن كرده و بسته به نوع ماده اوليه و تكنولوژي خشك كن پس از گذشت مدت زمان مورد نياز خشك ميگردند
- خشت خشك شده را از خشك كن بيرون آورده وتوسط رباط هاي صنعتي بر روي واگن كوره تونلي چيده ميشود.
- واگن هاي كوره تونلي به صورت كاملا اتوماتيك وارد كوره تونلي ميشوند.
- داخل كوره تونلي، بر اساس منحني تعريف شده توسط اپراتور، آجرها پخته و از سمت ديگر كوره سرد شده و خارج ميگردند.
- پس از خروج واگن پخته شده از كوره تونلي ، آجرها توسط رباط تخليه از روي واگن ها، تخليه و بر روي پالت هاي چوبي گذاشته ميشوند.
- حال بسته به نظر مشتري ،آجرها ميتوانند به صورت بسته بندي پالت يا بسته بندي پلاستيك و حتي به صورت فله اي بارگيري شوند.
درجه برای پخت آجر
درجهای که برای پخت آجر استفاده می شود از ۸۰۰_ ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد است و مدت پخت با توجه به نوع کوره و نحوه رساندن حرارت به خشتها از یک الی هفت روز متغیر است.
تحقیق در مورد خشت و آجر کلاس چهارم
درباره ی چگونگی تهیه ی خشت و آجر و استحکام خانه های خشتی و آجری اطلاعات جمع آوری کنید
تهیه و تنظیم: سایت کلاس درسی
دیدگاه کاربران ...
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.