تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی، تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی کلاس هفتم،تحقیق در مورد تنور سنتی سفالی کلاس هفتم

تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی


تحقیق خلاصه شده


طرح پژوهش کامل


مقدمه:

نان به عنوان برکت سفره شناخته می‌شود و قوت غالب اکثر ایرانیان است.

عطر و طعم نان تازه اشتهای انسان را چند برابر خواهد کرد.

اهمیت نان تا حدی زیاد است که هر منطقه و شهری، نان محلی و مخصوص به خود را دارد که به بخشی از فرهنگ آن شهر تبدیل شده است.

کیفیت تنوری که جهت پخت نان استفاده می‌شود نیز بسیار اثرگذار است.

تنور سفالی خانگی به صورت دست ساز تهیه شده باشد؛

بدون شک روح طبیعت را به نان منتقل خواهد کرد.

از نظر تاریخی، پیدایش تنور به دورۀ یک‌جانشینی و زراعت برمی‌گردد.

دهخدا آن را لفظی مشترک میان فارسی، عربی و ترکی به معنی محل پختن نان، جایی که در آن نـان می‌پزند و محل طبخ نان که خم‌مانند است، می‌داند.

در زمان های قدیم اکثر مردم با استفاده از این تنور های سنتی گلی غذاها و نان خود را می پختند. که پخت غذا و نان با این نوع تنورها زحمت ودردسر زیادی داشت.

زیرا این نوع تنور نیاز به هیزم زیاد دارد از دیگر معایب این تنور این است که حرارت آتیش بالاست و احتمال سوختگی زیاد است.

 

تعریف تنور:

تنورها، استوانه‌ای ساخته‌شده از گل‌رس پخته‌شده است.

این نوع تنورها را در بیرون می‌سازند و در درون زمین یا فضایی به شکل طاقچه، کار می‌گذارند و از آنها برای پختن نانهایی از نوع لواش و تافتون و برخی از نانهای خانگی استفاده می‌کنند.

تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

انواع تنورهای سنتی در ایران

به طور کلی انواع تنور برای نان پختن را می توان در ۲ مدل گلی و سنگی تقسیم کرد.

تنورهای گلی

تنورهای گلی در هر خانه به جهت پخت انواع نان مورد استفاده قرار می گیرد.

این تنور برای پخت نان بسیار مناسب می باشد.

 

برای ساخت تنور گلی در قدیم خاک رس را با آب مخلوط کرده و آن را به شکل استوانه ای درآورده تا خشک شود.

تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

سپس با حفر گودالی به اندازه ی تنور در داخل زمین، فاصله ی ۲۰ سانتی بین دیواره ی تنور و زمین ایجاد کرده و این فاصله را توسط شن درشت پر خواهیم کرد.

لازم است حفره ای در کف تنور حفر شود تا بتوان حرارت را از آن جا تنظیم کرد. با قرار دادن چوب در داخل تنور آن را روشن کنید. تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

بدین گونه پخت نان در تنور سنتی انجام خواهد شد.

برای ساخت تنور سنگی باید زمین را تا ۲۰ سانتی متر گود کرده و سپس ۴ تخته سنگ را به گونه ای قرار دهید که وسط آن حفره ای به جهت روشن کردن آتش ساخته شود.

تنور سفالی خانگی

تنور خانگی یک تنور سفالی سبک است که گل آن به شکل دست ساز و با ترکیبی از گل رس و پشم بز ساخته می‌شود.

تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

استفاده از پشم بز در ساخت تنور سفالی به علت خواص درمانی آن در ایران باستان، اهمیت دارد.

با بهره‌گیری از این نوع تنور پخت نان‌ های سنتی محلی یزد، گیلان و ماهد یا نان‌ های پرطرفداری همچون فتیر و لواش به بهترین شکل ممکن اتفاق میفتد.

 

تنور سفالی را چگونه در زمین نصب کنیم؟

به اندازه ابعاد خود تنور گودالی را حفر می کنیم و آن را به طوری درون گودال قرار می دهیم که تنور حدود ۲۰ الی ۲۵ سانتی متر از دیواره گودال فاصله داشته باشد،

این فاصله ۲۰ الی ۲۵ سانتی متری با سنگ های درشت (4 سانتی) پر می شوند که این کار باعث حفظ حرارت تنور می شود

، سپس اطراف و کف تنور را یک ردیف آجر می چینیم و سوراخی را در کف تنور به طوری مشخص می کنیم که به بیرون راه داشته باشد که به آن در زبان محلی «دِمنَه» گفته می شود. ( با باز و بسته کردن این سوراخ، می‌ توان حرارت درون تنور را تنظیم نمود.)

تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

 

پس از ساخت تنور، نوبت به چگونگی آماده کردن آن می‌ رسد.

برای این کار درون تنور را از چوب پر کرده و به کمک یک ماده اشتعال زا مانند:

نفت، چوب ها را آتش زده تا پس از سوختن کامل به زغال تبدیل شده و در کف تنور جمع شوند.

نون تنور سنگو (tenoor sangoo)

تنور سنگو یا تنور سنگی تشکیل شده از چهار یا پنج تخته سنگ صاف که آنها را در چاله ای که از قبل آماده کرده اند بصورت عمودی قرار می دهند

و پشت آنها را با شن و سنگریزه پر و محکم می کنند و سپس برای ایجاد حرارت داخل آن با هیزم آتش روشن می کنند.

این نوع نان معمولا در بین دامداران و در جاهایی که امکان استفاده از تنور داش وجود ندارد پخته می شود؛ اما افرادی هم هستند که توانایی پخت نان با تنور داش را ندارند به همین دلیل در تنور سنگو نان می پزند.تحقیق در مورد تنور سنتی گلی و سفالی

نانی که در این نوع تنور پخته می شود از نظر مواد اولیه و مراحل پخت؛ با نان تنوری فرقی ندارد ولی از نظر اندازه بسیار کوچکتر و حجیم تر است.

(قطر تقریبا بیست سانتی متر و ضخامت سه تا چهار سانتی متر)

چیز های دیگری هم می توان با تنور سنتی پخت:

  • انواع نان های سنتی
  • پیتزا تنوری
  • گوشت کبابی
  • سرخ کردن سیب زمینی
  • مرغ سرخ کرده تنورس
    پخت کله پاچه به روش سنتی گذشته و…

مزیت های نان های سنتی که با تنور پخته میشوند:

نان هایی که در تنور های سنتی پخته می شوند زود هضم و ترد هستند.

 


تهیه و تنظیم: سایت کلاس درسی


مطالب دیگر:

masterdoc

مدت 9 سال هست در زمینه تولید محتوا کار می کنم. و علاقمند به تولید محتوای با کیفیت هستم.امیدوارم رضایت خاطر شما جلب شده باشد.

دیدگاه کاربران ...

    لطفا قبل از ارسال سئوال یا دیدگاه سئوالات متداول را بخونید.
    جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
    دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاه خود را بیان کنید